comparar llistats

LA VALL DE CAMPRODON
“La Vall de Camprodon” és troba situada als Pirineus Orientals al nord-est de la província de Girona.
Aquesta vall està formada per 2 rius el Ter i el Ritort aquest, tenen l’aigua barreig al centre de la vall on hi ha la vila de Camprodon, si continuem el curs del riu Ter, trobarem els pobles de Llanars Vilallonga de Ter, Setcases… fins arribar a l’estació d’esquí de Vallter 2000, per altre banda si seguim el riu Ritort trobarem els pobles de Molló, Rocabruna, Beget,… fins arribar al coll d’Ares, límit amb França.
EL CLIMA
Aquesta vall és troba situada al mig dels Pirineus Orientals, però no té un clima molt fred, a l’hivern la majoria dels dies és serè i coincideix amb la època on la precipitació és més escassa, a l’estiu els dies també son serens però son habituals els ruixats a mitja tarda, la temperatura en aquesta època és agradable però a la nit refresca, aquest contrast dona una agradable sensació de benestar.
Les temperatures extremes normals son les següents:

Estiu
Max…..(25º C – 26º C)
Min…..(8º C – 9º C)

Hivern
Max…..(8º C – 12º C)
Min…..(- 8º C – – 10º C)

La mitja de les precipitacions anuals és de 1.200 mm, un fet a destacar és la carència de boires.

NATURA

Tan la vegetació i la fauna d’aquesta àrea son típiques de climes atlàntics situats en estatges montans i alpins.Els roures, els bedolls, el pi roig, el pi negre, el faig… creixen en els seus boscos entre 900 i 2.600 m d’alçada, acompanyats per les estribacions d’alguna alzinar muntanyenc en les parts mes seques i baixes.

El porc senglar, la guineu, l’àliga daurada, el duc, l’isard (Rupicapra rupicapra), el voltor, el trencalòs, la perdiu blanca, el gorge blanc, la marta, l’ermini, el gat salvatge… son només un petit exemple dels animals que hi podem trobar.

ELS POBLES

CAMPRODON: Es el poble situat al centre de la vall que porta el seu nom. La vila situada a la confluència del riu Ter i el seu afluent el Ritort, és el centre comercial de la vall, gran varietat de botigues, carrers nets, places amples, avingudes i passeigs amb arbres, especialment a les zones residencials. En quan a la riquesa arquitectònica i cultural es l’art romànic el que més abunda: el Pont Nou, un pont d’un sol arc situat a sobre el riu Ter que data del S.XII, l’església de Santa Maria, el monestir de Sant Pere que va ser restaurat i declarat monument nacional, diverses ermites repartides per tot el municipi… també cal mencionar el Museu Isaac Albeniz compositor fill de Camprodon. La Vila de Camprodon, es coneguda per la seva tradició turística des de els principis del passat segle. Al voltant de Camprodon és imprescindible la visita a les diverses fonts que hi ha, deleitarse amb la seva aigua i els paisatges de gran bellesa que l’envolten.

BEGET I ROCABRUNA: 2 pobles situats dins el municipi de Camprodon, encara que geogràficament situats a “l’Alta Garrotxa” amb unes mostres molt importants d’art romànic i espectacular paisatge.

ST. PAU DE SEGURIES: Es tracte d’una localitat típica d’estiueig que dona entrada a la vall, el paisatge és suau. Hi ha boscos de pins, faigs i beç, acompanyats de nombroses fonts, la més famosa d’elles es la Pudà que rep el seu nom degut a la olor que desprenen les aigües sulfuroses, l’art romànic també i és present amb l’església de St. Pau i l’ermita de Sta. Magdalena situada sobre un turó. També cal recordar el poble de la Ral dins el municipi de St. Pau, la “Masia del Mariner” amb una bonica història narrada per Mossèn Jacint Verdaguer.
Festa local: 1º diumenge de setembre i l’últim dissabte de gener.
LLANARS: Poble situat a la carretera de Camprodon a Setcases a la llera esquerra del riu Ter. El paisatge és fabulós així com la seva situació que permet realitzar excursions en areas molt tranquil·les seguint cap els veïnats d’Espinalva i Feitús on hi trobarem uns camins rurals farcits de prats, boscos i fonts. Aquest poble té una bonica església que data del S. XII dedicada a St. Esteve.
Festa local: El 4º dissabte de setembre.

VILALLONGA DE TER: Petit poble situat a la part alta de la Vall del Ter continuant la carretera de Camprodon a Setcases. En el seu municipi i trobem diverses construccions de l’època medieval, el castell del Catllar, la fortificació del Cros església de St. Martí… tot voltat de magnífics boscos de pins, roures i faigs acompanyats de verds prats. Les vistes son fabuloses presidides per el Puig Cerverís i el Balandrau situats a l’oest del poble.
Festa local: 11 de novembre.

LA ROCA, ABELLA I TREGURÀ: Petits pobles situats dins el municipi de Vilallonga de Ter on la muntanya, la vista i l’encant de poble rural, els converteixen en atractius llocs per fer una visita.

SETCASES: Es tracte de l’últim poble que hi ha a la Vall del Ter avanç d’arribar al seu naixement. El seu emplaçament al peu de les muntanyes més altes de la vall juntament amb el seu encant rural el converteixen en un poble molt pintoresc i de gran interès per l’excursionisme de muntanya i albirar les vistes del paisatge alpí. Com a tots el pobles de la vall l’art romànic també hi és present amb església de St. Miquel del S. XII. la seva situació el converteixen en un lloc ideal per a l’estiueig i la practica d’esports d’hivern.

VALLTER 2000: Situada a 6 km de Setcases és tracte d’una estació d’esquí de caràcter familiar.

MOLLÓ: El poble de Molló a una alçada de 1.182 m és sobre una fabulosa zona de prats i boscos a la llera dreta del riu Ritort. Sobre la carretera de Camprodon a França passant pel pas de Coll d’Ares. El poble té un molt bon exemple església romànica amb un magnífic campanar.

ESPINAVELL: Es tracte d’un petit poblet de muntanya situat dins el municipi de Molló on la seva església i sobretot la fira de la Tria dels Mulats l’han fet força conegut.

COMUNICACIONS

La via més important per accedir a la vall es la C-38 direcció a Barcelona, una altre via és la C-26 direcció Girona i la mateixa carretera C38 en direcció Perpinyà a la Catalunya Nord (França).

DISTANCIES EN Km:

Ripoll 24 km
Olot 26 km
Besalú 30 km
Figueres 73 km
Girona 77 km
Puigcerdà 90 km
Costa Brava 100 km
Barcelona 120 km
Perpinyà 92 km

Per accedir mitjançant transport públic:
Autocar: A Camprodon TEISA és poden consultar els horaris a la web: www.teisa-bus.com
Ferrocarrils: A Ripoll RENFE és poden consultar els horaris a la web: www.renfe.es
Aeroports internacionals: Barcelona (el Prat), Girona i Perpinyà.

ACTIVITATS

Aquesta vall té una amplia oferta d’activitats i coses per fer, el que la converteixen en un emplaçament ideal per a viure o per estar de vacances: jugar a golf, fer excursionisme de muntanya, passejar per els boscos, córrer, practicar esports d’hivern o d’aventura, equitació, bicicleta de muntanya, menjar i deleitarse amb les vistes en els restaurants de muntanya, visitar el diversos museus especialment l’Isaac Albeniz , visitar les nombroses mostres d’art romànic, pesca, caça, disfrutar de la natura, prendre alguna cosa a l’ombra d’una terrassa mentre es disfrutar de alguna de les nombroses activitats culturals que es realitzen duran l’any, …